granice
sesja ratunku!!!: korzystajac z twierdzenia o arytmetyce granic obliczyc podane granice funkcji
| | √1+x+2 | |
lim x⇒∞ |
| prosze o pomoc bardzo najlepiej z wytlumaczeniem |
| | √1+x2 | |
16 sty 14:09
Basia:
| | √x*(√(1/x)+1+2/√x) | | √(1/x)+1+2/√x | |
= |
| = |
| → |
| | √x2*√(1/x2)+1 | | √x*√(1/x2)+1 | |
| | 0+1+0 | | 1 | |
[ |
| ]= [ |
| ] = 0 |
| | +∞*√0+1 | | +∞*1 | |
16 sty 14:31
PW: Po prostu
Drugi ułamek dąży do zera, a w pierwszym zobaczyć dla x>0
| | √x √1/x+1 | | 1 | √1/x+1 | |
|
| = |
|
| |
| | x√1/x2+1 | | √x | √1/x2+1 | |
− drugi czynnik dąży do 1, a pierwszy do 0.
16 sty 14:48
PW: O, jak zwykle zbyt długo pisałem i nie widziałem odpowiedzi Basi.
16 sty 14:49
sesja ratunku!!!: dziekuje Wam bardzo kochani jestescie
16 sty 14:57
Basia: Też tak mam
PW. Nie przejmuj się. Dzień dobry
16 sty 15:00