wymiar bazy
lol: jak znalezc wymiar bazy?
B= {(2,1,−1),(1,−1,1),(1,0,0)}
rzad macierzy jest równy 2, wiec dimB <3.
jak teraz ustalic wymiar
16 sty 18:45
lol: bedzie równy rzedowi macierzy czyli 2?
16 sty 18:49
Kamil: wymiar dimV jest równy ilości wektorów tworzących bazę przestrzeni.
wketory muszą być liniowo niezależne i muszą rozpinać przestrzeń.
jeśli rząd macierzy jest równy 2, to dimV=2
16 sty 18:55
lol: mialem takie odwzorowanie:
f(x,y,z) = (2x+y+z,x−y,y−x)
czy wymiar kerf moze wyjsc 2? Bo tyle mi wychodzi
16 sty 19:04