matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty ukośne
Marek:
Wyznacz asymptoty ukośne wykresu funkcji
x
2
−4
f(x)=
|x+1|+1
15 sty 15:14
jc:
x
2
−4
Dla x ≥ −1, f(x)=
=x−2.
x+2
x
2
−4
4
Dla x ≤ −1, f(x)=
=−x+
−x
x
Widzisz asymptoty?
15 sty 15:21
Jack:
Ukośne? Nie tak łatwo je "zobaczyć" z samego wzoru.
15 sty 16:23