Znaleźć rzut prostokątny punktu na płaszczyznę H
Solitude1: Znaleźć rzut prostokątny punktu P=(−1,2,5) na płaszczyznę H zawierającą trzy punkty:
K = (−7,2,0), L=(−7,0,−1), M=(0,7,−8).
Obliczyć odległość tego punktu od tej płaszczyzny.
Prosiłbym od czego tu zacząć i wytłumaczenie jak to zrobić. Domyślam się, że potrzebuję
równania ogólnego płaszczyzny. Nie wiem jednak jak to obliczyć.
16 sty 20:58
Solitude1: Policzyłem następująco:
→
KL = [0,−2,1]
→
ML = [7,7,−9]
Pomnożyłem wektorowo i uzyskałem [11,−7,−14], podstawiłem pod wzór na równanie ogólne
płaszczyzny
i mam:
11x − 7y − 14z + 91 = 0
Dobrze?
16 sty 21:14
jc: Możesz znaleźć równanie ogólne płaszczyzny, a potem rzut jako przecięcie
prostej prostopadłej do płaszczyzny przechodzącej przez dany punkt z płaszczyzną.
−−−−−−−−−−−−
Te same rachunki tylko tylko inaczej ubrane:
u=L−K
v=M−K
w=P−K
P'=K+su+tv
(K+su+tv−P)*u=0
(K+su+tv−P)*v=0
su2 + tuv=wu
suv + tv2=wv
16 sty 21:16
jc: Jeśli nie pomyliłeś się w rachunkach, to dobrze.
A teraz przetnij otrzymaną płaszczyznę odpowiednią prostą.
16 sty 21:18
Solitude1: A mogę zrobić tak, że skorzystam z równania kierunkowego, przejdę na równanie parametryczne,
podstawię do równania płaszczyzny, obliczę t a potem współrzędne rzutu P'?
Za chwilę rozpiszę to po swojemu i będę wdzięczny jak ktoś sprawdzi
16 sty 21:20
jc: Przetnij teraz płaszczyznę prostą (x,y,z)=(−1,2,5)+t(11,−7,14).
16 sty 21:23
Solitude1: Wyszły mi brzydkie wyniki, ale możliwe że takie powinny być
16 sty 21:32
Solitude1: | 2 | |
Wcześniej wyznaczyłem sobie t = |
| |
| 183 | |
Korzystałem z parametrycznego oczywiście
16 sty 21:33
jc: Jeśli autor zadania się nie postarał, to wyniki mogły wyjść straszne.
Ważne, że wiesz jak rozwiązuje się takie zadania.
16 sty 21:38
Solitude1: No to się cieszę, że dobrze tutaj poszło. Odległość już wiem jak się liczy, więc już tego tutaj
nie piszę.
Dziękuję za pomoc i wskazówki
16 sty 21:40
jc: Odległość możesz policzyć z gotowego wzoru lub, co na to samo wychodzi
mnożąc (2/183) przez √366.
Wynik = 4/√366.
16 sty 21:45
Mila:
1)
K = (−7,2,0), L=(−7,0,−1), M=(0,7,−8).
KL
→=[0,−2,−1]
KM
→=[7,5,−8]
[0,−2,−1] x [7,5,−8]=[21,−7,14]
n
→=[3,−1,2] wektor normalny płaszczyzny
π: 3*(x+7)−(y−2)+2*(z−0)=0, K∊π
π: 3x−y+2z+23=0
| |3*(−1)−2+2*5+23| | |
2) d(P,π)= |
| |
| √32+12+22 | |
3)
k=[3,−1,2] wektor kierunkowy prostej prostopadłej do π, P=(−1,2,5)∊prostej
x=−1+3t,
y=2−t
z=5+2t, t∊R
3*(−1+3t)−(2−t)+2*(5+2t)+23=0
t=−2
P'=(−7,4,1)
spr. odległości
|PP"|=
√62+22+42=
√36+4+16=
√56=2
√14
===================================
16 sty 21:54
jc: Czyli jednak gdzieś pomyliłeś się w rachunkach. Cóż zdarza się
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Właściwie tylko jedna cyfra, zamiast 21 napisałeś 11.
16 sty 21:58
jc: Mila, nie potrzebujemy równania kierunkowego prostej. Od razu piszemy równanie
parametryczne (równanie kierunkowe wydaje się wynikać z parametrycznego).
16 sty 22:00
Solitude1: A jednak
![](emots/2/jezyk1.gif)
Dziękuję Mila za poprawkę <3
16 sty 22:00