Nierówność wykładnicza
Jola: Proszę o pomoc
1xe2x−e2x≥0
Próbowałam rozwiązać, ale nie daję rady, proszę o pomoc
15 sty 18:56
the foxi:
x=/=0
e
2x zawsze jest większe od zera
15 sty 18:59
15 sty 18:59
Jola: Dzięki wielkie

Liczyłam w ten sposób, ale to nie jest wg mnie koniec, gdy wyliczę
1x≥1
to otrzymam x≤1, oczywiście bez 0,a np, dla x=−2, a nierówność będzie ujemna, bo e
2*(−2)
jest
>0, a −
12−1<0, więc się nie zgadza
15 sty 19:07
iteRacj@:
x≠0
czy to umiesz rozwiązać?
jest łatwiejsze
15 sty 19:24
iteRacj@:
przekształcenie do postaci x≤1
wymaga założenia, że x>0
15 sty 19:25
Jola: Dzięki wielkie, znalazłam też metodę siatki znaków, jest spoko
15 sty 19:59
iteRacj@:
postać z 19:24 rozwiązuje się też siatką znaków
15 sty 20:01