macierz
OLA: ile jest macierzy przemiennych dla danej macierzy 2x2?
15 sty 19:53
kochanus_niepospolitus:
"Macierze A,B są przemienne wtedy i tylko wtedy gdy AB=BA"
Mamy daną macierz A:
mamy macierz B:
| | | aw + by ax + bz | | | cw + dy cx + dz | |
| |
A*B = | |
| | |
| | | aw + cx bw + dx | | | ay + cz by + dz | |
| |
B*A = | |
| | |
no i masz układ czterech równań z czterema niewiadomymi (no bo macierz A masz podaną).
15 sty 19:59
OLA: tak ale taka macierz zawsze jest tylko jedna czy moze byc kilka?
15 sty 20:00
kochanus_niepospolitus:
No ... na pewno jest minimum jedna ... jednostkowa

Ale może być więcej.
15 sty 20:01
OLA: aa ok,dzięki
15 sty 20:03