matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę przez podstawianie
Marcelina:
e
x
∫
=
4e
2
x
Proszę o pomoc, babka na kolokwium napisała ze można to rozwiązać przez podstawianie. Podstawiam wiec e
x
za t, ale nie wiem jak sobie poradzić z mianownikiem w którym jest e
2
x
16 sty 17:12
Blee:
e
2x
= (e
x
)
2
t = e
x
; dt = e
x
dx
dt
I masz calke z
4t
2
16 sty 17:17
Marcelina:
Dzięki
16 sty 17:18