Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2+4x−6. Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
maja: POMOCY Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2+4x−6. Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
2 lis 17:55
Jenny: Narysuj sobie parabolę, zaznacz miejsca zerowe i ładnie widac.
2 lis 18:00
Zenoon z Doliny: p = −b /2a
p= −4/2
p= −2
f(−2)= 4 −8 − 6 = −10
Ramiona paraboli do góry
Zbiór wartości ( − 10 ; +∞)
2 lis 18:03
Zenoon z Doliny: gra ? czy sie pomylilem w dodawaniu? xD
2 lis 18:03
maja: jeśli mogę prosić gotowe to bede wdzieczna
2 lis 18:04
Jenny: Rozwiazaniem bedzie x∊ od −∞ do −2−√10 w sumie od −2+√10 do ∞
2 lis 18:04
Jenny: Zle delte obliczyles
2 lis 18:04
Jenny: Sory, ty jej w ogole nie liczyles

mam prostszy sposób.
liczysz delte: Δ=b
2 − 4ac
i masz rozwiazania: −b+ pierwiastek z delty dzielone przez 2a
a drugie rozwiazanie to −b − pierwiastek z Δ przez 2a
2 lis 18:08
maja: nic nie kumam
2 lis 18:18
Zenoon z Doliny: Ja ci to wytłumacze. Parabolka ma swój środeczek. Środek jest najwyzszym punktem lub
najniższym. Aby obliczyć zbiór wartości musisz więdzieć w jakim punkcie na osi y znajduje się
ten punkt.
Punkt ten obliczamy ze wzoru q= −Δ/4a
Możesz też obliczyć ten punkt w sposób prostszy. Szukasz x ( ten x który określa ci ten
środeczek)
Jest wzór p= −b/2a . Później robisz funkcje f(p) i powinno wyjsc ci te szukane Q czyli
f(p)=q GRA?
2 lis 18:24
maja: niby gra musze to przetrawic dzieki
2 lis 18:28
kylo1303: Umiesz narysowac wykres? Jako że wspolczynnik kierunkowy "a" (przy x2) jest rowny 1, ramiona
paraboli beda skierowane ku gorze. Dlatego tez najmniejsza wartosc bedzie w wierzcholku
paraboli. Wierzcholek oznaczmy jako W(p,q)
Powinni cie nauczyc jak sie liczy p i q: p=−b2a oraz q=−Δ4a
Zbiorem wartosci bedzie zbior od tej liczby ktora ci wyszla (wartosc q) do +∞
2 lis 18:32
maja: czyli środek paraboli to −2 na osi y a ramiona wychodza do gor przez −10 na x a drugie ramie na
+ gdzie
2 lis 18:36
kylo1303: Nie ma czegos takiego jak srodek paraboli (a przynajmniej ja nie znam), jest wierzcholek.
xw=−2 (to ta liczba na osi poziomej). Musisz policzyc dla niego wartosc (podstaw do swojej
funkcji).
2 lis 18:38
MONIKA128: o wierzcholek mi chodzilo
2 lis 18:39
Bogdan:
Niejaki
Zennon z Doliny plecie bzdury.
1) Parabola nie ma żadnego środeczka, parabola ma wierzchołek, który oznaczamy W(x
w, y
w).
2) Zbioru wartości funkcji nie oblicza się, zbiór wartości funkcji się wyznacza.
3) Punkt będący wierzchołkiem nie zawsze leży na osi y.
4) Punktu się nie oblicza, punkt się wyznacza. Oblicza się współrzędne punktu.
| | −b | |
Współrzędne wierzchołka paraboli można obliczyć z wzorów: xw = |
| |
| | 2a | |
| | −Δ | |
yw = |
| , a także: yw = f(xw) = axw2 + bxw + c. |
| | 4a | |
| | 1 | |
Można również yw obliczyć z zależności: yw = c − a*xw2 oraz yw = c + |
| b*xw. |
| | 2 | |
5) Funkcji się nie robi, można obliczyć wartość funkcji dla wybranego argumentu funkcji.
2 lis 18:55
MONIKA128: wiec jak to w koncu bedzie
2 lis 18:58
Bogdan:

f(x) = x
2 + 4x − 6
| | −4 | |
xw = |
| = −2, yw = f(−2) = 4 − 8 − 6 = −10, W = (−2, −10) |
| | 2 | |
Zbiór wartości funkcji y∊<−10, +
∞)
2 lis 19:28
Jjj: ⇔
4 paź 10:38
Kinga: f(x)=|x2+x−6=
22 paź 22:53
Kinga: f(x)=|x2+x−6
22 paź 22:55
Albert: od czego zależy nawias?
2 sty 10:26
5-latek: Ano np od Twojej woli
2 sty 12:18
gosia: f(x)=2x+12>+12
16 sty 18:42
gosia:
16 sty 18:43