Rownania z wart bezwzgledna
kek: moze ktos rozwiazać? Pozdrawiam
|x−1|+ |2−x| > 2
16 sty 17:25
Basia:
|2−x|=|x−2|
|x−1|+|x−2|>2
x∊(−
∞,1) ⇒ x−1<0 i x−2<0 imasz
−(x−1)−(x−2)>2
−x+1−x+2>2
−2x+3>2
−2x>−1
x∊(−∞; 1/2)
x∊<1,2) ⇒ x−1≥0 i x−2<0 i masz
x−1−(x−2)>2
x−1−x+2>2
1>2
sprzeczność; w tym przedziale nie ma rozwiązań
x∊<2;+
∞) ⇒ x−1>0 i x−2≥0 i masz
x−1+x−2>2
2x−3>2
2x>5
x>U{5}[2}
x∊(5/2; +∞)
odp.
x∊(−∞; 1/2)∪(5/2; +∞)
16 sty 17:56
Abdi: Można z definicji czyli:
| | ⎧ | x−1 gdy x≥0 | |
| Rozpisujesz |x−1|= | ⎩ | −x+1 gdy x<0 |
|
To samo dla drugiej wartości bezwzględnej dalej dla odpowinch przedziałów podstawiam
odpowiednie równanie z wczesniej rozpisanych wartosci i rozwiazujesz jak zwykle równanie.
Trudno to wytlumaczyc jak nie ma kartki gdzie można szybko rysować
16 sty 17:58
Basia: Abdi przecież to nieprawda.
|x−1|=x−1 ⇔ x≥1
|x−1|=−x+1 ⇔ x<1
16 sty 18:00
Abdi: W sumie
Basia ma lepiej, mój sposób jest naokoło
16 sty 18:00
Abdi: Taak! Mój błąd, pszepraszam
16 sty 18:01
Abdi:
16 sty 18:03