15 sty 16:31
Adam: uwymiernij − takiego słowa jeszcze nie słyszałem
t=
6√5
1 | | 1 | | 1 | | t5 | | t−1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
t3+t2+t | | t | | t2+t+1 | | t6 | | t3−1 | |
| t5 | | (t−1)(t3+1) | | t5(t−1)(t3+1) | |
= |
| * |
| = |
| = |
| 5 | | t6−1 | | 20 | |
15 sty 16:35
Ania: Dziękuję
![](emots/2/zeby.gif)
Obawiam się że uwymiernianie to neologizm matematyczny mojej nauczycielki.
15 sty 16:56
iteRacj@:
tak na prawdę ewentualnie to chodzi o "uwymiernianie" mianownika
określenie "uwymiernij ułamek" jest fatalne i daje złudzenie że możemy zmienić samym sposobem
zapisu liczbę niewymierną w l. wymierną
15 sty 17:01