Podaj współrzędne wierzchołka paraboli - POMOCY !
Siwek: Podaj współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem danej funkcji. Zapisz wzór tej funkcji
w postaci kanonicznej.
a) y=x2+2x+3
b) y=x2−4x−2
c)y=−x2−2x+1
d)y=−4x2+8x+1
Proszę o pomoc w wykonaniu tego zadania, właściwie chciałbym aby ktoś po kroku rozpisał każdy
przykład,
jest to z tego względu dla mnie ważne że od poprawnie wykonanego zadania zależy moja ocena
semestralna.
Bardzo, bardzo proszę o jak najszybszą pomoc ! Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto ma chodź
chwilę.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego !
16 sty 19:56
16 sty 20:00
the foxi:
y=x
2+2x+3 − a=1 b=2 c=3
q=f(p)=f(−1)=2
y=a(x−p)
2+q ⇒ (x+1)
2+2
analogicznie zrób pozostałe, to naprawdę nic trudnego − po prostu zrozum algorytm z tego
przykładu i link od
5−latka
16 sty 20:02
Mila:

Postać kanoniczna trójmianu kwadratowego
y=a*(x−p)
2+q
Robisz wg wzoru:
a) y=x
2+2x+3
q=(−1)
2+2*(−1)+3=1−2+3=2
y=(x+1)
2+2 postać kanoniczna
Rozwiąż sam pozostałe i napisz wyniki, sprawdzę.
16 sty 20:05