...
Agata:): Punkt O jest srodkiem okregu opisanego na trojkacie ABC. Poprowadziono wysokosc CD trojkata.
Wykaz, ze kat ACD=kąt BCO.
16 sty 15:23
iteRacj@:
![rysunek](rys/136288.png)
w Δ BCO
| 180o−α−α−β−β | |
∠BCO=<OBC = |
| = 90o−α−β |
| 2 | |
w Δ CDA
<ACD+<DAC+90
o = 180
o
stąd <ACD= 90
o−<DAC
<DAC=α+β
<ACD= 90
o−α−β
∠ACD=∠BCO c.b.d
16 sty 15:55
Eta:
![rysunek](rys/136303.png)
W Δ prostokątnym ADC α+β=90
o⇒
α=90
o−β
W Δ równoramienny BOC |∡BOC|=2β jako kąt środkowy oparty na łuku BC
| 180o−2β | |
zatem jeden z kątów tego trójkąta jest : γ= |
| = 90o−β = α |
| 2 | |
i mamy tezę
16 sty 20:34