Całka
Student amator :D: ∫x
2/x
3+8
Pomoże ktoś ?

Jakaś podpowiedz ?
Próbowałem dopisać +8 i −8 do licznika ale i tak nie rozbije na dwa bo potęgi się nie zgadzają
:C
15 sty 23:27
Kamil: t=x3
15 sty 23:28
PW: Student, nasz obliczyć całkę funkcji
15 sty 23:29
Student amator :D: to drugie już obliczyłem dzięki kailowi
15 sty 23:34
Student amator :D: ale jeśli chcecie pomóc to jeszcze coś takiego;
∫ln(lnx)/x
Wybaczcie ale nie umiem tutaj ładnie pisać. Też jakaś podpowiedz albo rozwiązać ?

ln(lnx) to jest ta funkcja złożona nie mnożenie
15 sty 23:36
Basia: t=lnx
15 sty 23:41
Basia:
t=lnx
= ∫lnt dt
a tę przez części
u = lnt v'=1
u' = U{1}[t} v=t
| | 1 | |
= t*lnt−∫ |
| *tdt = t*lnt − ∫1dt = t*lnt−t+C = t(lnt − 1)+C = |
| | t | |
(lnx)*(ln(lnx) − 1)+C
15 sty 23:45
Student amator :D: Dziękuję bardzo

! męczyłem się z tym tyle. Podstawiłem tak jak Ty, ale przez części zacząłem
xsy podstawiać i nie wychodziło
15 sty 23:51