Rzut prostopadły punktu na płaszczyznę
SEKS INSTRUKTOR: Wyznacz rzut prostopadły punktu P (1,1,−2)
na płaszczyznę
S:
x=1+u+s
y=u+2s
z=1+u+3s
oraz znajdź jego odbicie symetryczne względem tej płaszczyzny.
Obliczyłem wektor normalny
(1,−2,1)
P` − rzut punktu na płaszczyznę
wektor P`P=(1−x,1−y,−2−z)
P`P x n =0 żeby były równoległe te wektory
no i z tego nie wychodzi mi rzut punktu. Ktoś pomoże?
16 sty 15:07
Jerzy:
1) Napisz równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez punkt P
2) Znajd x punkt przebicia ( szukany rzut)
3) Ze wzorów na współrzedne środka odcinka wyznacz punkt symetryczny.
16 sty 15:15
SEKS INSTRUKTOR: oki
16 sty 15:31