Rzut prostopadły punktu na prostą.
SEKS INSTRUKTOR: W jaki sposób wyznaczyć rzut prostopadły punktu na prostą?
Mam podane równanie krawędziowe prostej i współrzędne punktu.
15 sty 14:17
Adam: najlepiej sprowadź równanie krawędziowe do wektorowego
na tym nie można pracować
dalej zlokalizuj wektor kierunkowy prostej v
obierzmy dowolny punkt na prostej, Q
mamy podany punkt P
teraz chcemy by PQ•v=0
i tyle
dostaniesz w ten sposób szukany punkt
15 sty 14:21
Jerzy:
Wyznacz płaszczyzne prostopadłą do danej prostej przechodzącą przez dany punkt.
Punkt przebicia tej prostwej i płaszczyzny, to szukany punkt.
15 sty 14:21
SEKS INSTRUKTOR: mam prostą w postaci krawędziowej:
x+y+2z−6=0
x+z−2=0
przekształciłem na postać parametryczną i jest to:
x=1+t
y=−1+t
z=−3−t
i co teraz? iloczyn skalarny wektora kierunkowego prostej i wektora PQ musi byc rowny 0?
Czyli
(1,1,−1) o (x−1,y−1,z−3) = 0 ?
16 sty 00:07