Pytanie, nieskończoność
szybkie pytanie: Czy −∞ + 3 = nadal −∞ ?
16 sty 15:56
szybkie pytanie: Wyznaczam dziedzinę funkcji g(x)=f(x−3), gdzie Dziedzina funkcji f ma przedział (−∞; 2).
Więc dziedzina funkcji g to: (−∞+3; 2+3) → (−∞+3=?; 5)
16 sty 16:11
puszka_malutka: dziedziną tej funkcji są wszystkie liczby rzeczywiste jakie istnieją...
przecież to zwykła funkcja liniowa jest, która ciągnie się w nieskończoność...
w tym wypadku pisze się po prostu R, a nie (−∞, +∞)
i tak, ∞ + cokolwiek = ∞, w końcu dodajesz coś do nieskończoności, która jest ogromna − nigdy
nic nie będzie większe od nieskończoności
16 sty 16:38
szybkie pytanie: Dlaczego R jest dziedzina?
Chwileczkę. Tak brzmi pełne zadanie: Dziedziną funkcji f jest przedział (−∞, 2), a zbiorem
wartości przedział
(−1,4>. Wyznacz dziedzinę i zbior wartosci funkcji g(x)=f(x−3).
Czyli zbior wartosci funkcji g bedzie taki sam jak funkcji f. Zmieni się tylko dziedzina.
f(x−3) to przesuniecie w poziomie o 3 jednoski w prawo
Wiec dodaje 3 do przedzialu (−∞, 2), czyli Dg: (−∞, 5) czy się mylę? Zapomnialem wspomniec o
zbiorze wartosci
16 sty 16:49
szybkie pytanie:
16 sty 19:10
iteRacj@:
dziedziną funkcji g(x) jest (−∞,5)
16 sty 19:41
szybkie pytanie: Dziękuje za odpowiedź
16 sty 19:54