Natalia: Na egzaminie student losuje 4 pytania z przygotowanego zestawu 45 pytań. Jeśli odpowie
na
4 pytania, otrzymuje ocenę bardzo dobrą, jeśli na 3 pytania - dobrą, na 2 -
dostateczną.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) otrzyma ocenę bardzo dobrą
b) otrzyma ocenę co najmniej dostateczną
jeśli umie odpowiedzieć na 30 pytań z tego zestawu
30 wrz 20:29
neas: Z={1,2,3,...,45} - zbior pytan
Y - zbior pytan, na ktore uczen zna odpowiedz , |Y|=30
Ω={{x1;x2;x3;x4} : xi∈Z}
|Ω|=45!/(41!*4!)=148995
A - zdarzenie, ze uczen zna odpowiedz na 4 sposrod 4 wylosowanych pytan
|A|=30!/(26!*4!)=27405
P(A) = |A|/|Ω| = 27*28*29*30/(42*43*44*45) = 87/473
B - zdarzenie, ze uczen otrzyma co najmniej ocene dostateczna
B' - zdarzenie, ze uczen otrzyma ocene nizsza od dostatecznej ⇔ uczen odpowie na 1
pytanie i nie odpowie na 3 pytania ; obliczenia per analogiam
30 wrz 20:42
Troled:

karny kutas za chujowe rozwiazanie
27 lut 18:26
stulejka:
16 sty 16:21
Mila:
I po co odgrzebujesz takie wpisy?
16 sty 19:13