Wyznacz
majk: Prosta o równaniu y=a2 x+3a przecina hiperbolę o równaniu y= 4x w dwóch punktach, A i B.
Wyraź długość odcinka AB w zależności od wartości parametru a < 0. Wyznacz równanie prostej,
która przecina opisaną w zadaniu hiperbolę tak, aby długość odcinka AB była najmniejsza.
16 sty 17:17
Basia:
rozwiązujesz układ równań
x≠0
y=a
2x+3a
U{4}{x) = a
2x+3a /*x
4 = a
x2+3ax
a
2x
2+3ax−4=0
a≠0 bo dla a=0 mamy sprzeczność −4=0
Δ≥0
Δ=9a
2−4*a
2*(−4) = 9a
2+16a
2=25a
2
Δ>0 dla każdego a≠0
√Δ = 5|a|
a<0 ⇒ p}{Δ}= −5a
| | −3a−5a | | 4 | |
x1= |
| = − |
| y1= −a |
| | 2a2 | | a | |
| | −3a+5a | | 1 | |
x2= |
| = |
| y2=4a |
| | 2a2 | | a | |
|AB| jest najmniejsza ⇔ |AB|
2 jest najmniejsza
| | 1 | | 4 | | 1 | |
f(a) = |AB|2 = ( |
| + |
| )2 + (4a+a)2 = 25( |
| +a2) |
| | a | | a | | a2 | |
| | 1 | | 2 | | a4−1 | |
f'(a) = 25(2a− |
| *2a) = 25(2a − |
| ) = 50* |
| = |
| | a4 | | a3 | | a3 | |
| | 50(a2+1) | |
dla a<0 |
| jest stale ujemny |
| | a3 | |
dla a<0 a
2−1=0 ⇔ a=−1
a∊(−
∞;−1) ⇒ a
2−1>0 ⇒ f'(a)<0 ⇒ f maleje
a∊(1,0) ⇒ a
2−1<0 ⇒ f'(a)>0 ⇒ f rośnie
dla a=−1 mamy minimum
równanie prostej:
y=x−3
16 sty 18:24
majk: Dzięki wielkie
16 sty 18:30