ekstrema
patysia: znalez wszystkie ekstrema lokalne podanych funkcji
b) p(x)= (x−5)*e
x
prosze pomozcie
16 sty 17:00
Blee:
Dziedzine wyznaczyc potrafisz?
Pochodna potrafisz policzyc?
16 sty 17:18
Abdi: a)−Liczysz pochodną f'(x)= 0(x2−x)−1(2x−1)(x2−x)2
f'(x)=0 zatem −2x+1=0
x=12
Wykres dla −2x+1>0
I analizujesz:f'(x)>0 ⇔x należy (−∞,12)
f'(x)< ⇔ x należy (12, +∞)
Zatem ekstremum max w x0=12
Nie mam odpowiedzi więc trudno sprawdzić czy nie ma żadnych błędów, ale mam nadzieję, że jest
dobrze
Drugiego przykładu niestety nie umiem
16 sty 17:21
patysia: Abdi dziekuje bardzo
16 sty 17:23
Abdi: Ah no tak jeszcze dziedzina
Blee dobrze piszesz

Jak można zapomnieć?! Trzeba później
zobaczyć czy nasze znalezione x
0 należy do dziedziny
16 sty 17:26
patysia: czyli dziedzina to R/{0,1}

?
16 sty 17:48
Abdi: Tak i taka sama dziedzina dla pochodnej
16 sty 18:04