Szereg
Marlenka: rowiazac rownanie
a1+a2+a3+a4+...=4
11 sty 21:46
Adamm: (x
2/2)+2*(x
2/2)
2+3*(x
2/2)
3+...+n*(x
2/2)
n+...=2
ciąg zbieżny dla |x
2/2|<1 ⇒ −
√2<x<
√2
S
n=t+2t
2+...+n*t
n=(t+t
2+...+t
n)+(t
2+t
3+...+t
n)+...+t
n=
=X
n+(X
n−t)+...+(X
n−t−t
2−...−t
n)=(n+1)X
n−S
n
X
n=...
masz równianie, rozwiąż
11 sty 21:54
Marlenka: no doszlam do tego ze xn=8/n+1 nie wiem co dalej
15 sty 14:31
Adam: Xn to miał być ciąg
t+t2+t3+...+tn
15 sty 14:37
Marlenka: nie rozumiem juz moglby ktos pomoc w skonczeniu tego zadania?
Proszę o pomoc
15 sty 14:43
Adam: no przedstawiłem Sn za pomocą Xn w zwartej postaci
teraz Xn przedstawiasz w zwartej postaci i podstawiasz do Sn
liczysz z tego granicę dla 0≤t<1 przy n→∞, i otrzymujesz wynik,
który powinien być zależny jedynie od t
teraz t=x2/2, i wyznaczasz tak x
15 sty 14:46
Adam: ajajaj pokręciłem tą sumę
15 sty 15:09
Adam: | | 1 | |
F(t)=t+t2+...+tn+...= |
| −1 |
| | 1−t | |
nasz ciąg jest zbieżny do tF'(t)
t=2(1−t)
2
0=2t
2−5t+2
Δ=9
t=2 lub t=1/2
t=2 nie może być, musi być t=1/2
x
2/2=1/2 czyli x=1 lub x=−1
15 sty 15:14
Marlenka: dlaczego t/(1−t)2 rowna sie 2 skoro w zadaniu mamy 4
15 sty 15:23
Adam: bo całość została podzielona przez 2
nie zmienia to zbieżności lewej strony
15 sty 15:24