figory podobne
monika: Jakie dlugosci maja przekatne rombu. O polu 112cm2 ,ktory jest podobny do rombu o przekatnych 8
i 7
29 lut 12:06
krystek: Pole P
1=112
| P1 | | 112 | |
I teraz |
| =k2⇒k2= |
| |
| P2 | | 28 | |
Stosunek długości odpowiednich odcinków w figurach podobnych =k
f | |
| =k gdzie e,f to przekątne rombu |
17 | |
29 lut 12:16
pigor: ...

lub :
niech
8k,7k=? − szukane długości przekątnych, gdzie
k − nieznana skala
podobieństwa , to z warunków zadania i własności podobieństwa :
1 | |
| 8k*7k=112 ⇔ 56k2=224 ⇔ k2=4 ⇒ k=2 , więc |
2 | |
8k= 8*2 =
16cm , 7k=7*2=
14cm − szukane
długości przekątnych . ...
29 lut 13:46