Zespolone
koot: Cześć!
Czy istnieje liczba zespolona, która po podniesieniu do piątej potęgi da −1?
Krótko mówiąc, z5 = −1; z=?
15 sty 22:14
PW: Oczywiście, jest to tzw. pierwiastek piątego stopnia z (−1) − zbiór tych liczb ma 5 elementów.
Przedstawiamy w postaci trygonometrycznej
−1=cosπ+isinπ
i stosujemy wzory de Moivre'a.
15 sty 22:24
Basia: oczywiście, że tak; jest ich dokładnie pięć
w zbiorze każde wielomian st.n ma dokładnie n pierwiastków
z =
5√−1
−1 = cos π + i*sinπ
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
5√−1 = cos |
| + i*sin |
| |
| | 5 | | 5 | |
z
0 = cos (π/5) + i*sin (π/5)
z
1 = cos (3π/5) + i*sin (3π/5)
z
2 = cos π + i*sin π = −1
z
3 = cos (7π/5) + i*sin (7π/5)
z
4 = cos (9π/5) + i*sin (9π/5)
15 sty 22:30