matematykaszkolna.pl
Jak sie za to zabrac? Asia: Jak mam to zrobić? Oblicz najm. wartość funkcji:
 5 
f(x) =

−x2 + 4x −3 
Widzę, że takie samo zadanie ktoś tutaj wstawiał https://www.matematyka.pl/171681.htm?mobile=on Ale nie rozumiem, o czym oni tam piszą w komentarzach. Ja nie przerabiałam żadnej pochodnej XD Pomoże ktoś?
16 sty 17:27
Asia: Obliczyłam p=2 i q=1
16 sty 17:27
Asia: I teraz nie wiem, czy ramiona tej paraboli są skierowane w górę czy w dół? Teoretycznie w dół, bo jest znak ujemny przy x2 , ale to jest ułamek, więc nie jestem pewna.
16 sty 17:28
Abdi: Najmniejsza wartość będzie jak mianownik będzie najwiekszy Zatem liczymy największą wartość mianownika A ona jest w wierzchołku, bo a<0 ramiona paraboli są w dół Liczysz p=−b2a i to jest twoje x To x podstawiasz do wzoru funkcji i wychodzi najmniejsza wartośćemotka
16 sty 17:32
Asia: Aha czyli jeśli chodzi o ramiona to ułamek mnie wgl nie interesuje wtedy. Ok emotka Czyli x=p=2
 5 5 
f(2) =

=

= 5
 −(22) +4 * 2 −3 1 
I to jest moja najm. wartość Sprawdzisz?
16 sty 17:34
Abdi: Według mnie jest dobrze emotka
16 sty 17:40
Asia: Ślicznie dziękuję za pomoc. emotka
16 sty 17:44
iteRacj@: rysunek to rozwiązanie powinno być troche inne D=R−{1,3} każda liczba ujemna jest mniejsza od każdej dodatniej, tu mianownik przyjmuje wartości zarówno ujemne jak i dodatnnie więc funkcja nie może przyjmować najmniejszej wartości dla argumentu dodatniego może ktoś to poprawi?
16 sty 18:27