Jak sie za to zabrac?
Asia: Jak mam to zrobić?
Oblicz najm. wartość funkcji:
Widzę, że takie samo zadanie ktoś tutaj wstawiał
https://www.matematyka.pl/171681.htm?mobile=on
Ale nie rozumiem, o czym oni tam piszą w komentarzach. Ja nie przerabiałam żadnej pochodnej XD
Pomoże ktoś?
16 sty 17:27
Asia: Obliczyłam p=2 i q=1
16 sty 17:27
Asia: I teraz nie wiem, czy ramiona tej paraboli są skierowane w górę czy w dół? Teoretycznie w dół,
bo jest znak ujemny przy x2 , ale to jest ułamek, więc nie jestem pewna.
16 sty 17:28
Abdi: Najmniejsza wartość będzie jak mianownik będzie najwiekszy
Zatem liczymy największą wartość mianownika
A ona jest w wierzchołku, bo a<0 ramiona paraboli są w dół
Liczysz p=
−b2a i to jest twoje x
To x podstawiasz do wzoru funkcji i wychodzi najmniejsza wartość
16 sty 17:32
Asia: Aha czyli jeśli chodzi o ramiona to ułamek mnie wgl nie interesuje wtedy. Ok

Czyli x=p=2
| | 5 | | 5 | |
f(2) = |
| = |
| = 5 |
| | −(22) +4 * 2 −3 | | 1 | |
I to jest moja najm. wartość

Sprawdzisz?
16 sty 17:34
Abdi: Według mnie jest dobrze
16 sty 17:40
Asia: Ślicznie dziękuję za pomoc.
16 sty 17:44
iteRacj@:

to rozwiązanie powinno być troche inne
D=R−{1,3}
każda liczba ujemna jest mniejsza od każdej dodatniej, tu mianownik przyjmuje wartości zarówno
ujemne jak i dodatnnie
więc funkcja nie może przyjmować najmniejszej wartości dla argumentu dodatniego
może ktoś to poprawi?
16 sty 18:27