Szeregi
Milo: (a
n) jest ciągiem liczb zespolonych i ∑
n=1∞ a
n jest zbieżny.
Wykazać, że istnieje taki nieograniczony z góry ciąg liczb dodatnich (b
n), że
∑
n=1∞ a
nb
n też jest zbieżny
Pomocy
15 sty 21:12
Blit: ciąg liczb zespolpnych ∑ an jest zbieżny
an=xn+yni
⇔ ∑ xn oraz ∑ yn jest zbieżny
zadanie można sprowadzić do tego, że dla dowolnego ciągu liczb rzeczywistych an
takiego że ∑ an jest zbieżny, istnieje taki nieograniczony ciąg bn>0 że
∑ anbn jest zbieżny
15 sty 22:02
jc: Wiem, jak to pokazać w przypadku rzeczywistych a
n>0.
Niech r
n=a
n+a
n+1+a
n+2+...
r
1 > r
2>r
3> .... >0, r
n →0.
| an | | 2an | | 2(rn−rn+1) | |
| ≤ |
| = |
| |
| √rn | | √rn+√rn+1 | | √rn+√rn+1 | |
=2(
√rn−
√rn+1)
| a1 | | a2 | | an | |
| + |
| +...+ |
| ≤2(√r1−√rn+1) < 2√r1. |
| √r1 | | √r2 | | √rn | |
| | an | |
Wniosek: szereg ∑ |
| jest zbieżny i oczywiście 1/√rn→∞. |
| | √rn | |
15 sty 22:53