pomocy ludzie
KapiBon: Funkcja kwadratowa f(x)=(2m−1)x2 − 2(m+1)x +m−1 ma dwa różne miejsca zerowe x1, x2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których odległość między miejscami zerowymi wynosi
nie więcej niż 4.
16 sty 21:08
Młotek: Przecież to łatwe
16 sty 21:13
KapiBon: To zrub proszę. A nie się madrujesz.
16 sty 21:17
Młotek: 2m−1≠0 Policz deltę, delta ma być większa od 0, znajdź dziedzinę m, i musisz zrobić warunek
x1+x2<=4
16 sty 21:19
iteRacj@:
odległość między miejscami zerowymi wynosi nie więcej niż 4
ten warunek wygląda tak |x1−x2|≤4
zrób
pozostałe warunki się zgadzają: 2m−1≠0, Δ>0
16 sty 21:45
Młotek: no tak ale jak wstawić m do tego | x1−x2| ?
16 sty 21:47
Młotek: z tego ze x1= −b− pierwiastek z delty / 2a czy jak ? ||| wtedy takie liczby wychodzą że to szok
16 sty 21:48
iteRacj@:
jesteś w szoku? wyluzuj
i licz tak
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
|x1−x2|=| |
| − |
| |=| |
| | |
| | 2a | | 2a | | a | |
16 sty 21:56
Młotek: Gitarka, w sumie nie pomyślałem zeby najpierw skrócić sobie do pierwiastka z delty przez a,
tylko od razu podstawiłem
16 sty 22:31