Całka z e do potęgi -x
Student amator :D: Proszę o pomoc
∫e−x
15 sty 19:16
Student amator :D: −e−x ?
15 sty 19:17
Makłowicz: Całka z e do x to e do x. Pozdrawiam Robert Makłowicz.
15 sty 19:30
Student amator :D: No wiem ale to nie jest typowo pod wzór także pytam. To jest nowy temat dla mnie
15 sty 19:33
Mila:
Możesz sprawdzić tak:
(−e−x)'=−(−1)e−x=e−x i masz funkcję podcałkową
albo tak:
∫e−x dx=..
[−x=t, −dx=dt, dx=−dt]
=−∫et dt=−et=−e−x+C
15 sty 19:41
Student amator :D: Dziękuję
15 sty 19:41
Student amator :D: zrobiłem przez podstawienie ale nie byłem pewny tego
15 sty 19:42
Makłowicz: −e(−x) lol
15 sty 19:42