zadanie
stulejka: Oblicz (−4−7i)4
16 sty 00:24
Eta: wymnóż i tyle
16 sty 00:25
stulejka: ale jak to zrobić trygonometrycznie?
16 sty 00:31
Eta: a po co?
16 sty 00:31
stulejka: żeby umieć?
16 sty 00:35
5-latek: To jaki problem podstawic o wzoru ?
16 sty 10:02
5-latek: r= √42+72= √65 i dupa
wiec licz albo z arc tg albo z tg
Pare dni temu pytal o to Michal poszukaj
16 sty 10:09
PW: To samo co (4+7i)
4, a tego nie umieć, bo nie wiedzieć jaki to kąt φ, dla którego
W przybliżeniu
φ=60°15',
ale to w przybliżeniu, i musimy mieć kalkulator lub tablice.
(
√65(cos60°15'+isin60°15'))
4=
(
√65)
4(cos(4
.60°15')+isin(4
.60°15'))=(
√65)
4(cos241°+isin241°)=
=−65
2(cos61°+isin61°)
− mniej więcej wiadomo gdzie to narysować na płaszczyźnie zespolonej, ale licząc algebraicznie
otrzymamy
dokładny wynik.
−2047−3696i.
Tyz pikny.
16 sty 10:44
5-latek: Dzien dobry PW piszse dopoki jeszcze moge
Chodzi o to ze nie wyszsedl ladny kat jak to oni pisza i teraz zagwozdzka
Liczylem kiedys z tangensa jak proponowal Otto w swojej ksiazce i wyszedl kąt 15 o
No ale to nie to . Pozdrawiam
16 sty 11:01
jc:
cos 4φ = 8 cos4φ − 8 cos2φ + 1
sin 4φ = (8 cos3φ − 4 cos φ) sin φ
Jak ktoś lubi liczyć, może podstawić cos φ = 4/√65, sin φ = ...
16 sty 11:15
PW: jc, tak z ciekawości spytam (bo widzę, że żartujesz):
− Jaki procent studentów jest w stanie wpaść na taki szatański pomysł?
16 sty 14:06
jc: 0, ale to nie ja uparłem się stosować wzór de'Moivre'a.
16 sty 14:09