Wymiar przestrzeni lnijowej
ktoś: Znajdź wymiar przestrzeni wektorowej:
{Wszystkie wielomiany z rzeczywistymi współczynnikami stopnia ≤8 podzielne przez x2+1} nad R
Moje domyślenia to dimV = ∞?
15 sty 19:38
Adam: raczej będzie ≤8
bo stopnia ≤8
15 sty 19:40
Adam: (x2+1)W(x)
takiej postaci są te wielomiany
są one izomorficzne z wielomianami stopnia ≤6
czyli dim V = 6
15 sty 19:42
ktoś: To takie wielomiany będą miały postać
(x2+1)(ax6+b5+...+g)
Czyli baza : {(1,0,0,0,0,0), (0,1,0,0,0,0), ... (0,0,0,0,0,1)} zatem dimV = 6?
Można tak?
Tak mi lepiej zrozumieć bo nie do końca rozumiem wytłumaczenie "są one izomorficzne z
wielomianami stopnia ≤6"
15 sty 19:46
Adam: no tak
15 sty 19:49
ktoś: Okej, dzięki
15 sty 19:50