the foxi:
3.
Najlepiej od razu zamienić podpory na odpowiadające im reakcje.
Układ jest geometrycznie wyznaczalny, powołaj się na twierdzenie o dwóch tarczach − podpory
przegubowe nieprzesuwne mają dwie reakcje, zatem każda tarcza oddzielona przegubem łączy się z
innymi za pomocą trzech niezbieznych i nierównoległych więzi.
Równania równowagi:
P
3 rozłóż na składowe: P
3x oraz P
3y.
P
3x=P
3sin30
o, P
3y=P
3cos30
o
Zakładam, że reakcje poziome i pionowe w podporach są skierowane zgodnie z osiami układu
współrzędnych
∑
x=0 ⇒ H
C+H
A−P
2−0.5P
3=0
| | √3 | |
∑y=0 ⇒ VC+VA−P1− |
| P3=0 |
| | 2 | |
∑
M=0 ⇒ momentów Ci nie podam, nie chcę wprowadzać w błąd, bo dawno nie liczyłem konstrukcji...
a ten przegub mnie lekko myli