Podaj zbiór wartości funkcji wykładniczej.
hukl: Proszę o pomoc. Podaj zbiór wartości funkcji f, gdy:
f(x)=2−x+3
15 sty 15:51
Ariel: Wiec jesli synu czy corko tego nie widzisz to zrob tabelke i wtedy objawi CI sie w calej
okazalosci ze Z
wf= (3,
∞)
15 sty 16:02
Ariel: 2
−x = itd ..... widzisz aniolowie czuwaja
15 sty 16:04
hukl: Dziękuję. Zrobiłem tabelkę i narysowałem w miarę wykres.
Wykres przecina oś y w punkcie 3 i raczej poniżej 3 nie schodzi, czyli faktycznie
Zwf= (3,+∞)
Czy to znaczy, że w każdej funkcji wykładniczej, w której jest wyraz wolny,
to wykres tej funkcji przecina oś y w punkcie wyrazu wolnego i od tego punktu
jest zbiór wartości?
Na przykład dla f(x)=4x+5 zbiór wartości będzie wynosił (5, +∞)?
A dla f(x)=4x−5 to byłoby Zwf=(−5, +∞)?
Pytam, bo nie mam pojęcia jak odczytywać takie informacje ze wzoru funkcji, nie robiąc
tabelki i nie rysując wykresu...
15 sty 18:16
Ariel:

tak wlasnie bedzie .
Musisz pamietac ze y=a
x jest dla a musi byc dodatnie
Przesuniecie po osi Ox nie zmienia zbioru wartosci funkcji
natomiast przesuniecie po osi OY juz tak
wezmy y= 2
x+2−2
y=2
x czarny
y= y
x+2 czerwony
y= 2
x+2−2 niebieski
15 sty 18:25
hukl: Serdecznie dziękuję.
15 sty 19:06