matematykaszkolna.pl
Podaj zbiór wartości funkcji wykładniczej. hukl: Proszę o pomoc. Podaj zbiór wartości funkcji f, gdy: f(x)=2−x+3
15 sty 15:51
Ariel:
 1 1 
2x=

= (

)x
 2x 2 
Wiec jesli synu czy corko tego nie widzisz to zrob tabelke i wtedy objawi CI sie w calej okazalosci ze Zwf= (3,)
15 sty 16:02
Ariel: 2−x = itd ..... widzisz aniolowie czuwaja
15 sty 16:04
hukl: Dziękuję. Zrobiłem tabelkę i narysowałem w miarę wykres. Wykres przecina oś y w punkcie 3 i raczej poniżej 3 nie schodzi, czyli faktycznie Zwf= (3,+) Czy to znaczy, że w każdej funkcji wykładniczej, w której jest wyraz wolny, to wykres tej funkcji przecina oś y w punkcie wyrazu wolnego i od tego punktu jest zbiór wartości? Na przykład dla f(x)=4x+5 zbiór wartości będzie wynosił (5, +)? A dla f(x)=4x−5 to byłoby Zwf=(−5, +)? Pytam, bo nie mam pojęcia jak odczytywać takie informacje ze wzoru funkcji, nie robiąc tabelki i nie rysując wykresu...
15 sty 18:16
Ariel: rysunektak wlasnie bedzie . Musisz pamietac ze y=ax jest dla a musi byc dodatnie Przesuniecie po osi Ox nie zmienia zbioru wartosci funkcji natomiast przesuniecie po osi OY juz tak wezmy y= 2x+2−2 y=2x czarny y= yx+2 czerwony y= 2x+2−2 niebieski
15 sty 18:25
hukl: Serdecznie dziękuję.
15 sty 19:06