Stereometria - walec.
piotrovvicz: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach 8 cm × 10 cm.
Oblicz objętość tego walca (rozważ dwie możliwości).
14 sty 19:25
kochanus_niepospolitus:
I)
wysokość walca = 10cm
w takim razie obwód podstawy to 8cm
Obw
P = 8cm −> r
P =

−> P
p =

−> V =

II)
wysokość walca = 8cm
w takim razie obwód podstawy to 10cm
Obw
P = 10cm −> r
P =

−> P
p =

−> V =

I rozwiązujesz.
Wzory na odwód okręgu, pole okręgu i objętość walca chyba znasz, prawda
14 sty 19:28
Eta:
V= πr
2*H=........
V= πr
2*H=...........
i do roboty.....................
14 sty 19:32
piotrovvicz: Dobrze, jednak poradziłem sobie bez Waszej pomocy (za którą i tak dziękuję)

Wyszły mi wyniki: 160π cm
3 i 200π cm
3. Lecz podręcznik podaje podobne rozwiązanie, lecz
napisane w ułamku (
160π i
200π).
Moglibyście wytłumaczyć, dlaczego?
14 sty 19:54
iteRacj@:
popatrz na sposób podany przez Etę i policz jeszcze raz właśnie tak
w liczniku musi być π, w mianowniku π2 ⇒ masz błąd w obliczeniach
14 sty 20:00
piotrovvicz: Dobra, już zrozumiałem
15 sty 18:22