ciągłośc funkcji
www: Mam zbadać ciągłośc funkcji:
2−1/x2 dla x ∊< −1, 0) U (0, 1>
1 dla x ∊ (−∞, −1) U {0} U {1, +∞)
W tym przypadku mogę liczyć ciągłość funkcji w −1 i 1? Należą onę do dziedziny więc trzeba
liczyć?
16 sty 16:20
iteRacj@:
w punktach −1,0,1 funkcja może być nieciągła, więc sprawdzasz
16 sty 16:28
www: wychodzi, że jest nieciągła w −1, 0, 1. dobrze?
Nieciągłość I rodzaju
16 sty 16:30
iteRacj@:
zgadza się
16 sty 16:37
www: Mam problem rownież z funkcja sgn
Dlaczego jest nieciągła w 0?
16 sty 16:39
iteRacj@:

powyżej wykres h(x)= sgn(x
2)
| | π | |
f(x)=sgn(x2)* cos ( |
| *x) |
| | 2 | |
| | π | |
f(0)=sgn(02)* cos ( |
| *0)= 0*1=0 |
| | 2 | |
16 sty 16:49
iteRacj@:
natomiast granice prawo− i lewostronna są równe 1
16 sty 16:52
www: No przecież..

Dzięki
16 sty 16:53