mat
mat: Ile lat przestepnych minelo do 1995 roku?
W jaki sposob to obliczyc?
14 sty 22:19
Mariusz:
4 lata w XXI wieku i 2 takie lata w XX wieku więc razem 6
Rok jest przestępny gdy
(y mod 4=0) and (y mod 100<>0) or (y mod 400 = 0)
Możesz sobie zliczać te lata korzystając z instrukcji iteracyjnej for
uses crt;
var p,r:integer;
rs,rk:integer;
begin
p:=0;
writeln('Podaj rok początkowy i rok końcowy');
readln(rs,rk);
for r:=rs to rk do
if((y mod 4=0) and (y mod 100<>0) or (y mod 400 = 0))then
p:=p+1;
writeln('Liczba lat przestepnych ',p);
readkey;
end.
14 sty 22:57
Mila:
To masz problem. Inaczej liczono wg kalendarza Juliańskiego, ( co 4 lata)
a inaczej wg kalendarza Gregoriańskiego wprowadzonego w 1582 roku .
14 sty 23:06
Mariusz:
Trochę źle przeczytałem jeśl chodzi o "do 1995 " roku
to musisz podać rok początkowy oraz uwzględnić to że przed określoną datą
lata liczono według stylu juliańskiego więc aby użyć tego kodu musisz
albo rozbić instrukcję iteracyjną for albo zmodyfikować instrukcję warunkową if
Gdy obowiązywał styl juliański za lata przestępne uznawano te lata gdy y mod 4=0
14 sty 23:07
mat: Znalazlem takie wyrazenie rok/4−rok/100+rok/400 ale czy ono jest zawsze prawdziwe?
Bo np. do 1999 roku minelo 485 lat przestepnych a z tego wzoru wychodzi 484.
14 sty 23:35
mat: ?
15 sty 02:21
mat:
Lata 1700, 1800, 1900 nie byly przestepne w kalendarzu gregorianskim.
Zatem w kalendarzu gregorianskim od 1−1999 bylo ([1999/4] −3) lat przestepnych, czyli 499−3=496
lat przestepnych.
Rok 2000 byl 497 rokiem przestepnym.
Dobrze?
Istnieje jakis wzor na liczbe lat przestepnych w kalendarzu gregorianskim?
15 sty 11:18
mat: ?
15 sty 16:59
mat: ?
15 sty 23:48