Różne wyniki całkowanie w zależności od podstawienia
Mateusz: Witam!
Mam oto taką całkę:
e1x
∫
x2
Gdy moim t=e1/x wynikiem jest ∫−t2dt czyli −e2/x/2 +C
natomiast przy t= 1/x wynikiem jest ∫e2(−dt) czyli −e1/x+C
Czy mógłby ktoś mi pokazać błąd w którymś z rozwiązań?
16 sty 20:56
Basia:
t=e1/x
1
dt = −
*e1/x dx // błąd prawdopodobnie jest tutaj
x2
= −∫dt = −t+C = −e1/x+C
1
t =
x
1
dt = −
dx
x2
= −∫etdt = −et+C = −e1/xdx
16 sty 22:13
Mateusz: Pochodną obliczyłem prawidłowo, lecz zamiast napisać −∫dt napisałem −∫tdt (z przyzwyczajenie).
Dzięki za pomoc Basiu