geometria
Luka: Ktos ma jakis pomysl?
Tunel ma przekrój półkola o średnicy 5m.Sprawdż,czy pojazd o wysokości 2,1 m
i szerokości 2,8 m zmieści się w tunelu.
15 sty 19:16
iteRacj@:

oblicz długość odcinka AB,
sprawdź, czy jest mniejsza od średnicy tunelu
15 sty 20:38
iteRacj@:
* od promienia przekroju tunelu
15 sty 20:40
Mila:

|AB|=5m
r=2.5
2.5
2=1.4
2+x
2
6.25−1.96=x
2
x
2=4.29
x=
√4.29≈2.07
Daj odpowiedź
15 sty 20:43
Mila:
Dzisiaj dublujemy się
15 sty 20:44
iteRacj@:
mój pojazd szybciej jeździ, bo ma koła !
15 sty 20:47
al:

x
2=(1,4)
2+(2,1)
2
x
2=1,96+4,41
x
2=6,37 (x>0)
x=2,52
tak to rozumiem po Twojemu, ale coś nie tak. Po swojemu jakos zrobilem i mi wyszło 1,96 ale nie
jestem pewnien czy to dobrze
15 sty 20:48
iteRacj@: wg obliczeń Mili też nie przejedzie
15 sty 20:52
iteRacj@: Mila obliczyła prześwit tunelu, u mnie jest liczony rozmiar pojazdu
15 sty 20:53
Ariel: zawszse mozna upuscic powietrza w kolach
15 sty 20:55
al: okk dziekuje bardzo
15 sty 20:58
al: Czyli u Mili wyszlo ze 3cm sie nie zmieszcza a u iteRacji ze 2cm sie nie zmieszcza?
15 sty 21:08