PunktyA(-2,0) i B(2,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o polu 8.
jola99: PunktyA(−2,0) i B(2,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o polu 8.
Wyznacz współrzędne punktu C.
Doszłam do tego, że odcinek AB=4 C na osi y będzie miał wartość 0 i nie wiem o dalej.
16 sty 22:24
jola99: Przepraszam, x=0
16 sty 22:26
Eta:

C(0,y)
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *|AB|*h =8 ⇒ h=|OC|=4 |
| | 2 | |
|OC|=
√02+y2
|OC|=y
2 =4 to y=2 v y= −2
C
1(0,2) lub C
2(0,−2)
16 sty 22:34
Eta:
Poprawiam zapis :
y2=16 to y= 4 v y= −4
C1(0,4) lub C2(0,−4)
16 sty 22:38