Całka. Nie mam pomysłu
Student amator :D: Pomoże ktoś ?
∫x3−1/1−x
16 sty 09:08
Jerzy:
| | 1 − x3 | |
= −∫ |
| dx .... i rozłóż licznik na czynniki. |
| | 1 − x | |
16 sty 09:10
Student amator :D: ten krok zrobiłem.
16 sty 09:13
Jerzy:
a3 − b3 = (a − b)*(a2 + ab + b2)
16 sty 09:14
Student amator :D: czyli rozbice tutaj jest niepotrzebne ?
16 sty 09:16
Jerzy:
| | (1 − x)*(1 + x + x2) | |
= − ∫ |
| dx = − ( ∫dx + ∫xdx + ∫x2dx) |
| | 1 − x | |
16 sty 09:21
Student amator :D: Już to zrobiłem wszystko tylko nie rozumiem skąd ten minus ?
16 sty 09:25
Jerzy:
Zeby wyłaczyć przed nawias (1 − x) , a nie (x − 1) , bo nie skróciłoby sie z mianownikiem.
16 sty 09:30