właściwości funkcji
Kamil: Określ czy f: N→N, f(x)=x3−1 jest :
(zakładamy że 0∊N)
a)suriekcją
b)iniekcją
c)bijekcją
Moim zdaniem jest to bijekcja, lecz mam podejrzenie na taki mankament:
funkcja jest określona na dziedzinie i przeciwdziedzinie naturalnej, ale
f(0)=−1
więc nie wiem co z tego wywnioskować.
jedno z założeń funkcji jest takie aby dla każdego argumentu z dziedziny funkcja
przyporządkowała wartość, a tu jest problem, bo wartości tej nie ma w przeciwdziedzinie. Czyli
co, ta relacja nie jest funkcją?
jakie z tego wnioski wyciągnąć?
15 sty 23:11
Kamil: bijekcją jednak na pewno nie jest, bo nie jest suriekcją, gdyż funkcja nigdy nie będzie np
miała wartości 2, gdyż wtedy x=3√3, co nie należy do dziedziny
15 sty 23:18
kochanus_niepospolitus:
to, że f(0) nie istnieje
15 sty 23:21
Kamil: czyli ostatecznie ta funkcja jest iniekcją?
15 sty 23:23
Basia: jest iniekcją, ale określoną na zbiorze N+
na zbiorze N z zerem w ogóle nie jest funkcją, bo funkcja musi każdemu elementowi z
dziedziny
przyporządkować jakąś wartość
wiem, że to jest strasznie sztuczne, bo normalnie za dziedzinę przyjmujemy zbiór tych
elementów, dla których funkcja jest określona i tyle
odpowiedź trochę tu zależy od tego czy pytający chciał być złośliwy
dla świętego spokoju i wszelkiej pewności odpowiedziałabym "jest iniekcją określoną na zbiorze
N+"
15 sty 23:33
Kamil: może dlatego tak to wygląda, bo to zadanie bardziej z logiki, i działu relacji. więc to że nie
jest funkcją to odpowiedź jak najbardziej do zaakceptowania.
15 sty 23:44