f homograf.
wpisz, a otrzymasz : czy funkcja f jest funkcją homograficzną?
f(x) = x−24−2x
15 sty 16:00
iteRacj@: nie, nie jest funkcją homograficzną
D=R−{2}
| x−2 | | x−2 | | −1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| 4−2x | | 2(2−x) | | 2 | |
15 sty 16:21
Ariel:
![rysunek](rys/136254.png)
I powiada Pan .
Jest z Ciebie śmierdzacy leń gdyz nawet nie chce narysowac CI sie wykres u tylko niepotrzebnie
zawracasz dupe
15 sty 16:23
Jack:
Przede wszystkim definicja, a nie jakieś tam wykresy.
| ax+b | |
f postaci f(x)= |
| jest f. homogr., jeśli ad≠bc i c≠0. |
| cx+d | |
| x−2 | |
Tutaj mamy: f(x)= |
| , a więc ad=1*4=4, a bc=−2*−2=4, zatem skoro ad=bc, to f(x) nie |
| −2x+4 | |
jest homogr.
15 sty 16:27
Ariel: Powiada
Pan
Wykres pozwala wiele zrozumiec
| 1 | |
Chocby to ze np funkcja y= |
| jest malejaca przedzialami |
| x | |
Nie kazdy to widzi a majac wykres tak. Wiec jak mowi
Pan proszse nie deskrydetowac
wykresow
15 sty 16:35
iteRacj@:
i tak oto teologia spotkała się z matematyką...
ale czy tu jest właściwe do tego miejsce ?
15 sty 16:42
Jack:
Owszem pozwala zrozumieć, ale czasem niektóre funkcje są szczególnymi przypadkami innych
funkcji, dlatego kryterium "wykresowe" nie jest tutaj dobrym sposobem uzasadniania.
I dlatego zdecydowanie należy takie próby podważać.
15 sty 16:44