rozkład sily
ewfewgew: W parku linowym line rozpieto pomiedzy dwoma dzewami jej konce przywiazano do hakow ktore z
kolei przymocowano do pni drzew. Odległość miedzy drzewami wynosi 4 m, a dlugosc liny 5 m. Na
środku liny na uprzezy wisi dziewczyna o masie 54kg. ile wynosi sila dzialajaca na haki w
kierunku poziomym?
w odpowiedziach jest 353N.
ja probowalem zrobic to tak: wektor Fg = Fw
wektor Fw = F1 + F2
wektor F1 = F1x + F1y
wektor F2 = F2x + F2y
wektor sily wypadkowej skierowany jest pionowo ku gorze wiec wartosci sil F1x i F2x sie
równoważą, więc F1y + F2y = 540 N, więc F1 = 270 N i F2 = 270N.
Dalej obliczam z podobienstwa trojkatow , że F1y / F1x = 1,5m / 2m, więc F1x = F1y / 1,5/2
F1x = 270N / 0,75 = 360N
i tak samo F2x = 360N
Podopowie ktoś co źle robię?
13 lip 16:55
MQ:

Siły
13 lip 17:30
MQ:

Równoległobok
2/2,5=cosα
13 lip 17:35
Mila:
Jakiś sadysta powiesił dziewczynę.
13 lip 19:24
....: Musisz podstawic za g = 9,81
11 cze 18:59
Odpowiadający: To niezła odpowiedz po 3 latach
15 sty 17:59