funkcje
pomocy!!!: znaklezc asymptoty pionowe i poziome funkcji
16 sty 13:39
Jerzy:
Jak sądzisz, gdzie może być pionowa ?
16 sty 13:45
pomocy!!!: w dziedzinie? ale jak to rozwiazac?
16 sty 13:47
Jerzy:
Wręcz odwrotnie. Jeśli chodzi o asymptoty pionowe ,to szukamy ich w tych punktach,
które nie należą do dziedziny, czyli tutaj gdzie ?
16 sty 13:59
pomocy!!!: | | √1+x2 | |
to w takim razie zapisujemy to lim ⇒0+ |
| i analogicznie do 0− ale co dalej jak to |
| | x | |
rozpisac?
16 sty 14:02
Jerzy:
Do czego zmierza licznik ?
16 sty 14:04
pomocy!!!: nie mialam tego w szkole wiec tez nie za bardzo to umiem przepraszam i chcialabym aby kto to
wytlumaczyl mi jak by mogl ?
16 sty 14:05
Abdi: Pionowa to jest to co wyrzucasz z dziedziny, czyli:
x≠0 bo jest w mianowniku ułamka to znaczy, że asymptota ma wzór x=0
Z poziomą jest gorzej ponieważ musisz obliczyć a i b, aby móc wstawić to do wzoru y=ax+b
zatem a=limx→+∞ ( f(x)x ) jeśli obliczysz i wyjdzie Ci jakaś liczba lub +−∞ to znaczy, że
nie ma asymptoty poziomej tylko jest pewnie ukośna lub nie ma jej wcale
Jeśli jednak wyjdzie Ci 0 to trzeba obliczyć b
wtedy b=limx→+∞ [f(x)−ax] i powinna wyjść liczba, którą wstawiasz do wzoru y=ax+b, a że a=0 to
y=b
To samo musisz powtórzyć dla limx→−∞ aby sprawdzić czy jest to asymptota prawo i lewo stronna
oba wzory powinny wyjść takie same
16 sty 16:07