esktremum warunkowe
Maciek: Do obliczenia jest ekstremum warunkowe:
Lambda oznaczę jako L
f(x
1,x
2)=x
12 − x
22 przy warunku: x
12 + x
22 = 4
doszedłem do momentu układu równań:
| ⎧ | x12+x22−4=0 | |
| ⎨ | 2x1+2Lx1=0 |
|
| ⎩ | −2x2+2Lx2=0 | |
i teraz mam problem z rozwiązaniami, w jednym przypadku wychodzi x
1=0, x
2=2 oraz x
1=0,
x
2=−2
ale nie wiem co z L, z układu równań powinien wyjść jakiś wzór na L, żeby można było obliczyć,
ale mi nic takiego nie wyszło

potrafi ktoś pomóc?
16 sty 20:51
Maciek: już do tego doszedłem
16 sty 21:05
Maciek: a wie ktoś może co z tym dalej?
16 sty 21:18
jc: Czy tak proste zadanie musisz rozwiązywać taką metodą?
Czy nie łatwiej pisać x,y zamiast x1, x2?
x1=2 lub −2, x2=0, maksima lokalne (i globalne)
x1=0, x2=2 lub −2, minima lokalne (i globalne)
16 sty 21:21