matematykaszkolna.pl
wektor krzyś: co to wektor?
15 sty 15:55
Adam: odcinek z wyróżnionym końcem
15 sty 15:56
krzyś: nie rozumiem
15 sty 15:58
Adam: co do odcinek poniemajesz?
Adam: co to odcinek
krzyś: tak ale nie wiem co to wyróżniony koniecemotka
15 sty 16:03
Adam: ja mówię o wektorach geometrycznych, ale jest ogólna definicja co to wektor wektor to element tak zwanej przestrzeni wektorowej przestrzeń taka U jest zbiorem z dołączonymi dwoma działaniami (dodawaniem i mnożeniem) oraz jeszcze drugim zbiorem K wtedy mówi się że U jest przestrzenią wektorową nad ciałem K
15 sty 16:05
krzyś: teraz to już w ogóle nie ogarniam
15 sty 16:08
Adam: wektory geometryczne można utożsamiać z elementami Rn nad ciałem R dla n=1, 2, 3 wtedy takie wektory opisuje się przez tak zwaną kombinację liniową n innych wektorów prostopadłych nazywanych wersorami
15 sty 16:08
Adam: na jakim poziomie nauczania jesteś
15 sty 16:10
krzyś: gimnazjum
15 sty 16:11
Adam: rysunekno to to co ci podałem ci nic nie będzie nawet odrobinę mówić wektor to po prostu odcinek z wyróżnionym końcem to znaczy że wektory na rysunku są różne, bo mają inne wyróżnione końce, oznaczane strzałeczkami, pomimo że konstruuje się je z tych samych odcinków
15 sty 16:15
Ariel: krzys powiedzial Pan Klamstwem daleko nie zajedziesz Moze byloby lepiej wrocic do gimnazjum?
15 sty 16:16
Adam: trochę skłamałem wektorem również może być punkt wtedy mówimy o wektorze zerowym
15 sty 16:23
Adam: Wektor to zbiór punktów na wykresie. Tak podsumowałbym wektor.
15 sty 16:40
Janek191: Można za wektor uważać też parę punktów A i B, z których jeden jest początkiem , a drugi końcem wektora. → Np. AB − wektor AB A − początek wektora, B − koniec wektora zwrot od A do B kierunek wektora wyznacza prosta AB
15 sty 17:27
krzyś: nie no, przecież wektor to odcinek ze strzałką tak?
15 sty 17:48
Basia: Krzysiu, odcinek przedstawia najkrótszą "drogę" między punktami A i B. Wektor natomiast dodatkowo informuje Cię jak będziesz się po tej drodze poruszać. Jeżeli z punktu A do B masz wektor AB; jeżeli z B do A masz wektor BA. I to nie jest to samo. Wektor przedstawia też np. siłę, której używasz do przesunięcia jakiegoś przedmiotu. Możesz używać takiej samej siły, ale popychać przedmiot w dowolnym kierunku. Ten kierunek to również kierunek wektora. Możesz też popychać przedmiot po tej samej prostej używając tej samej siły, ale raz w prawo, a raz w lewo. To pokazuje zwrot wektora. Oczywiście to nie jest ścisła definicja, tylko opis. Wektor można uznać za uporządkowaną parę punktów. Pierwszy jest początkiem wektora, drugi jego końcem. Długość odcinka AB jest jego długością. Ten zapis AB mówi, że początkiem wektora jest A, a końcem B. BA odwrotnie: B jest początkiem, a A końcem.
15 sty 18:05
Adam: No czasami droga łącząca 2 punkty wcale nie jest najkrótsza emotka
15 sty 18:11
Basia: jasne, ale wtedy nie poruszamy się po prostej emotka
15 sty 18:16
krzyś: a jak sie mnoży wektory?
15 sty 18:29
Ariel: a) przez liczbe b) skalarnie c) wektorowo Poczytaj o tym
15 sty 18:31
Basia: Na płaszczyźnie możemy wektory dodawać, odejmować i mnożyć przez liczbę. Takiego zwykłego mnożenia wektorów nie wykonujemy. Zdefiniowany jest natomiast tzw. iloczyn skalarny wektorów uo w=|u|*|w|*cos(<(u,w)) (długość u)*(długość w)*(cosinus kąta między tymi wektorami) Wynikiem nie jest wektor, ale liczba W przestrzeni mamy jeszcze iloczyn wektorowy. W tym działaniu wynikiem jest wektor.
15 sty 18:36
krzyś:
15 sty 20:39