Wskazówki do obliczenia pierwiastka z liczby zespolonej
Kamil: WitAM,
Ktoś mógłby mi powiedzieć jak rozwiązywać pierwiastki tego typu?
3√(1−4i)9
dodam że umiem rozwiązywać pierwiastki n−tego stopnia z liczny zespolonej.
16 sty 14:51
jc: Świetnie, podpowiem, że w zadaniu n=3.
Przy okazji, jak rozumiesz symbol 3√3+7i ?
16 sty 14:58
Basia:
= ((1−4i)9)1/3=(1−4i)3 = (1−4i)2(1−4i) = ...............
zwyczajne mnożenie, bo postać trygonometryczna jest beznadziejna
16 sty 14:59
Kamil: właśnie zastanawiałem się czy w liczbach zespolonych takie rozpisanie jest prawidłowe
16 sty 15:01
jc: Kamil, o sens symbolu nieprzypadkowo spytałem. W żadnej z posiadanych przeze mnie
książek z algebry, autorzy nie przykładają symbolu pierwiastka do liczby zespolonej,
co nie znaczy, że nie używają słowa pierwiastek.
16 sty 15:03
PW: Szukamy liczb z, dla których
z
3=(1−4i)
9
Po oznaczeniu
(1−4i)
3=a
mamy równanie
z
3=a
3
Równanie to ma 3 rozwiązania: ω
0, ω
1, ω
2; pozostaje napisać, czemu jest równe z
j, jeżeli
16 sty 15:04
Basia: jc a co to jest n√z i wzory Moivre'a ?
16 sty 15:23
16 sty 15:24