Wektory własne macierzy
SEKS INSTRUKTOR: Wektory własne macierzy
Oblicz wartości własne γ i odpowiadające im przykladowe wektory własne
macierz jest dana:
7 2
−17 −3
odejmuję od niej macierz "jednostkową" gdzie na przekątnej są γ
wychodzi
7−γ 2
−17 −3−γ
wyznacznik tego wynosi
γ2−4γ+13
przyrównuję do zera, wynik to
γ= 2−3i
γ = 2+3i
liczę dla γ=2−3i
5+3i 2 x
−17 −5+3i * y
z tego pomnożenia wychodzi mi
5x+3xi +2y czyli wektor własny ma postać:
2a
(−5−3i)a
zgadza się z odpowiedzią
zaś przy mnożeniu otrzymuję postać
−17x−5y +3yi, która powinna być wynikiem mnożenia wektora, który wyszedł mi poprzednio przez
liczbę, a nie jest, co zrobić?
Proszę o szybką pomoc!
15 sty 23:01