Całka
Student amator :D: Jak ją rozwiązać ?
Wiem że przez części ale nie wychodzi mi. Wróciłem do punktu wyjścia..
∫ex*sinxdx=
15 sty 14:35
Jerzy:
Bo na tym to polega ...teraz całkę wyjściową przenieś na lewą stroną.
15 sty 14:37
Student amator :D: No i wychodzi mi wynik inny niż powinien jak odejmę z obu stron ten początek
powinno wyjść −1/2ex*cosx+1/2ex*sinx+C
a mi zostaje sin*ex−cosx*ex=0 .. nie wiem co zrobiłem źle ?
15 sty 14:42
Adam: gdzieś minusa/plusa chyba zgubiłeś
15 sty 14:43
Student amator :D: jest +sin i −cos ale skąd te 1/2 się wzięły .. dramat
15 sty 14:46
Jerzy:
= e
xsinx − ∫e
xcosx = e
xsinx − (e
xcosx − ∫e
x(−sinx)) = e
xsinx − e
xcosx + ∫e
xsinx ⇔
| | exsinx − excosx | |
⇔ 2∫exsinx = |
| + C |
| | 2 | |
15 sty 14:56
Jerzy:
Na końcu pierwszej linijki ma być: −∫exsinx
15 sty 14:57
Jerzy:
| | exsinx − excosx | |
2∫exsinx = exsinx − excosx ⇔ ∫exsinx = |
| + C |
| | 2 | |
15 sty 15:00