Obliczyć granice
Sandra: limx→3 x2+3x−18/x3−27
16 sty 13:35
jc: W czym problem? 9+9−18/27−27=9+9−2/3−27=−9−2/3=−29/3
16 sty 13:42
PW: Wskazówka. Licznik jest równy
(x−3)(x+6),
a mianownik
(x−3)(...)
16 sty 13:42
jc: PW, dlaczego myślisz, że tak? Dlatego, że to typowe zadanie i dlatego, że 3/4 uczestników forum
lekceważy nawiasy?
Potem zdarzają się takie kwiatki:
| | xn | | −2n | | −1 | |
x=−2, |
| = |
| = |
| |
| | n2n | | n2n | | n | |
| | √n+1−√n | |
√n+1−√n=√n+1−√n |
| |
| | √n+1+√n | |
(to przynajmniej jest prawdą, choć bez sensu)
| | a+b | | | | a | | b | |
Za to |
| = |
| = |
| + |
| |
| | k | | k | | k | | k | |
(też się zgadza, choć bez sensu; tu akurat nawias musi być, bo inaczej
nie dałoby się wyciągnąć k przed nawias)
No i studenci znają schematy i czasem zdają egzaminy, bywa jednak,
| | sin x | |
że schemat zawodzi limx→1 |
| =1 |
| | x | |
(nawet nie wiesz, ilu studentów tak napisze).
. . .
16 sty 14:00
PW: Ja to wszystko rozumiem. Tym razem domyśliłem się jak powinno brzmieć zadanie, bo podejrzewam,
ze niektórzy mają mnie za upierdliwego starca
16 sty 14:11
jc: Sądzę, że większość też ma dosyć mojej walki o równouprawnienie ukośnika.
W sumie to dziwne. Przecież to podstawowa sprawa, gdy do rachunków używamy
komputera. Nawet w czasach, kiedy mało kto widział komputer, było lepiej z notacją.
16 sty 14:21