Oblicz wartość wyrażenia (a+b)/(a-b) jeśli 2a2 +4ab = ab +2b2
Higa: Oblicz wartość wyrażenia (a+b)/(a−b) jeśli 2a2 +4ab = ab +2b2
Zaczęłam robić tak, że wyciągnęłam po obu stronach wyrażenie (a+2b) a potem je skróciłam
Więc wyszło, że 2a=b wynik −3
Nie rozumiem, który wynik jest dobry. Czemu tak dużo różnyuch rozwiązań ?
Pod spodem są linki do tego zadania i różnych rozwiązań:
https://matematykaszkolna.pl/forum/217164.html
https://www.matematyka.pl/148288.htm
16 sty 20:25
Basia:
a−b≠0 ⇔ a≠b
2a
2+4ab = ab+2b
2
2a(a+2b) = b(a+2b)
nie ma skracania; a+2b
może być równe 0
2a(a+2b)−b(a+2b)=−
(a+2b)(2a−b)=0
1.
a+2b=0
a= − 2b
| a+b | | −2b+b | | −b | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| a−b | | −2b−b | | −3b | | 3 | |
2.
2a−b=0
b=2a
| a+b | | a+2a | | 3a | |
| = |
| = |
| = −3 |
| a−b | | a−2a | | −a | |
tego drugiego nie chce mi się analizować; strasznie poplątane
16 sty 20:36
Basia: ale z tego co widzę na końcu rozwiązanie jest identyczne
16 sty 20:39
Higa: Ok, dziękuję bardzo. Teraz rozumiem
16 sty 20:42