Kąt miedzy prostą a płaszczyzną
sebix: Trzeba wyznaczyc kąt między prostą o równaniu krawędziowym l: x+y+z+2=0
x−y+z+3=0
i płaszczyzną S; x+y+5=0
Wyznaczylem rownanie parametryczne prostej podstawiajac z=t i wyszlo:
x+y+t+2=0
x−y+t+3=0
czyli 2x+2t+5=0
x=(−5−2t)/2
x=−t−(5/2)
y=1/2
z=t
Wektor tworzący prostej to (−1,0,1) ale nie wiem który wektor wziąć z płaszczyzny do liczenia
kąta.
15 sty 20:54
sebix: prosta l; x+y+z+2=0
x−y+z+3=0
15 sty 20:56
Mila:
Wektor normalny danej płaszczyzny:
n→=[1,1,0]
wektor kierunkowy prostej:
k→=[−1,0,1]
15 sty 21:06
sebix: jak wyliczylas ten wektor normalny?
15 sty 21:11
sebix: aa dobra juz wiem
15 sty 21:11
sebix: jezeli cosinus wychodzi mi −1/2 to tak samo potraktowac jakby wyszedl 1/2? czyli ze kat jest
rowny pi/3 czyli 60 stopni?
15 sty 21:13
Mila:
Kąt między prostą a płaszczyzną w R3
α− jest kątem ostrym między wektorem normalnym płaszczyzny i wektorem kierunkowym prostej
| | |[1,1,0] x [−1,0,1]| | | | [1,−1,1]| | | √3 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | √2*√2 | | 2 | | 2 | |
15 sty 21:39