rachunek różniczkowy
nahh: Wyznacz współrzędne punktów, w których styczna do wykresu funkcji f(x)=x3−6x2+9x−2 jest
równoległa do osi OX. Oblicz pole trójkąta, którego dwoma wierzchołkami są dane punkty, a
trzeci wierzchołek jest w początku układu współrzędnych.
Obliczyłam pochodną, wyznaczyłam wzór stycznej oraz "a" stycznej przyrównałam do 0 (a1=a2),
ale wynik i tak nie wyszedł
pochodna: f'(x)=3x2−12x+9
a stycznej: 3x2−4x+3
16 sty 16:43
iteRacj@:
styczna to prosta, u Ciebie parabola ?
f'(x)=3(x−1)(x−3)=0
czyli punkty, w których styczna do wykresu funkcji jest równoległa do osi OX) ma ją pierwsze
współrzędne 1 i 3
16 sty 17:03
nahh: nie, nie. a tzn. współczynnik kierunkowy stycznej
16 sty 17:05
iteRacj@:
współczynnik kierunkowy stycznej = 0
masz już pierwsze współrzędne szukanych punktów, znajdujesz drugie i budujesz trójkąt
16 sty 17:08